Hoe doe je het toch?! – Deel 5 – Supplementen

Hoe doe je het toch-!

Altijd weer krijg ik de vraag “Hoe doe je het toch?!” en als ik het heb uitgelegd krijg ik elke keer dezelfde opmerking “Knap van je hoor!”. Als je het op die manier bekijkt, zonder ooit deze keuze gemaakt te hebben, is het inderdaad knap. Welke keuze? Vet verbranden en daarmee afvallen, in een gezond gewicht komen en spieren opbouwen.

*Let wel, ik ben geen expert op het gebied van voeding, sport of welke vorm van afvallen dan ook. Dit is mijn verhaal, hoe ík ervoor heb gezorgd dat ik 30 kilo ben afgevallen. Wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Dus lees mijn verhaal en ga daarna zelf kijken wat jij kan doen om zelf gewicht kwijt te raken (als dit nodig is natuurlijk).

Deel 1 – Mindset
Deel 2 – Voeding aanpassen
Deel 3 – Voeding bijhouden
Deel 4 – Sport

Om mijn spieren sneller te laten herstellen en om ervoor te zorgen dat ik meer eiwitten kan eten dan dat er alleen in mijn voeding zit gebruik ik een aantal supplementen. Het belangrijkste zijn de vitaminen en whey, daarna heb ik wat extra spullen in huis die niet per se nodig zijn maar wel heel handig om aan meer eiwitten te komen.

Ik probeer minder koolhydraten te eten en dat aan te vullen met eiwitten, spieren beschermen en toch afvallen, handig! Die hoeveelheid eiwitten eet ik alleen omdat ik met regelmaat krachttraining doe, zonder goed te sporten hebben de eiwitten die je extra eet weinig nut, dan wordt het sneller opgeslagen in plaats van gebruikt waardoor je kans hebt op aankomen in gewicht.

Hieronder heb ik uitgewerkt wat ik zoal gebruik, als eerst hetgeen wat voor mij essentieel is, daarna de voeding aanvullingen en daarna de extraatjes en supplementen die we pas recent hebben gekocht.

Standaard

Whey

Eiwitten, of eigenlijk proteïnen, zijn heel belangrijk bij het opbouwen van je spieren en helpen bij een sneller herstel na een training. Daarom drink ik altijd een whey shake na een krachtsessie en soms na een judotraining (ligt er aan hoe zwaar de training was voor mijn spieren), helemaal handig als ik in mijn gewone eten niet genoeg eiwitten heb kunnen eten.

Ik koop mijn whey bij Powersupplements, de rest aan supplementen komt bij Body&Fit shop vandaan. Geen van beiden sponsoren mij, dus al deze supplementen zijn gekozen op eigen initiatief.

Omega 3 en vitamines

Als ondersteuning op mijn dagelijkse voeding slik ik (bijna) dagelijks omega 3 tabs en vitamines, in de zomer nu een stuk minder omdat we veel meer fruit eten en veel buiten zijn. Als ik weer eens een avond sushi (of vis in het algemeen) heb gegeten, neem ik ook geen omega3. Dat wordt dan teveel van het goede en dat kan mijn lichaam anders niet verwerken.

Voeding aanvullen

Smart Protein shake

Ter afwisseling van mijn ontbijt, of als eiwitrijk tussendoortje kan ik een smart protein shake nemen. Hier zitten niet alleen eiwitten in maar ook wat vezels voor een langer vol gevoel. Alleen met water vind ik de shakes niet lekker, dus ik maak ze altijd met halfvolle melk en een scheutje water.

Protein bars, protein cookies en protein snacks

Voor makkelijke tussendoortjes wanneer ik niets anders in huis heb, of voor in de winter als er minder vers fruit beschikbaar is, heb ik diverse proteïne snacks in huis. Zowel repen en koekjes als yoghurt balletjes en crunchy snacks.

De smart bars zijn heerlijk, net als de protein bites en de crunchy whey snack. De protein balls ben ik geen fan van, die zijn voornamelijk voor Coen.

Extra’s en uitproberen

BCAA, Creatine en Pre-workout

Extra supplementen die we in huis hebben zijn BCAA’s (eiwitten, maar dan nét even anders), Creatine (lichaamseigen voor meer spierpomp) en pre-workout (om knallend een training door te komen als het even niet wil). Alleen de creatine gebruik ik niet, dat werkt het afvallen tegen, die is meer voor Coen die juist probeert spieren op te bouwen.

 

De BCAA’s van “BPI Sports” zijn heerlijk, prima smaak, net limonade. De creatine is smakeloos, dus zo weg te krijgen of in je whey te mixen. De Perfect pre-workout heeft een hele straffe smaak en is eigenlijk alleen lekker met teveel water of in combinatie met de BCAA’s (en zelfs dan is de smaak heel heftig). De BCAA’s en Creatine komen zeker terug in huis, de perfect pre-workout waarschijnlijk niet vanwege de smaak.

Dat zal wel veel geld kosten!?

Ja klopt, maar dat hebben we er voor over. Gelukkig zijn veel supplementen heel lang te bewaren, dus koop ik veel in de aanbieding of als combi-deal. Dat scheelt veel euro’s en je krijgt per bestelling altijd wel iets gratis. Ik probeer altijd één grote bestelling per keer te doen, dan krijg je meer extra’s en blijf ik niet elke keer kleine doosjes bestellen.

2015-07-10 12.56.44 2015-07-10 12.52.02

Elke keer als ik iets bestel bij Body&Fit shop probeer ik iets nieuws te vinden in hun gigantische aanbod om uit te proberen, zo hebben we al diverse proteïne repen gehad, koekjes, spullen en andere proefzakjes. Teveel om op te noemen eigenlijk.

Vertel me, wat denk jij?