Hoe doe je het toch?! – Deel 1 – Mindset

Hoe doe je het toch-! (3)

11385238_410440449142907_455913469_nAltijd weer krijg ik de vraag “Hoe doe je het toch?!” en als ik het heb uitgelegd krijg ik elke keer dezelfde opmerking “Knap van je hoor!”. Als je het op die manier bekijkt, zonder ooit deze keuze gemaakt te hebben, is het inderdaad knap. Welke keuze? Vet verbranden en daarmee afvallen, in een gezond gewicht komen en spieren opbouwen.

*Let wel, ik ben geen expert op het gebied van voeding, sport of welke vorm van afvallen dan ook. Dit is mijn verhaal, hoe ík ervoor heb gezorgd dat ik 30 kilo ben afgevallen. Wat voor mij werkt, hoeft niet voor jou te werken. Dus lees mijn verhaal en ga daarna zelf kijken wat jij kan doen om zelf gewicht kwijt te raken (als dit nodig is natuurlijk).

Knop omzetten

Wat ik bij veel succesverhalen rondom vet verlies (afvallen) zie, is dat er ergens een knop om is gegaan. Het besef dat de huidige leefstijl niet meer kan. Bij de een is dat tijdens het shoppen, bij de ander door (teveel) eten. Bij mij zit één van die knoppen bij de resultaten die Coen zijn vader boekte met fitness en daarmee de hevigheid van zijn diabetes verminderde. Aan mijn kant van de familie komt zowel diabetes als hoge bloeddruk voor, grote kans dat ik daar ook last van ga krijgen. Dat wilde ik graag voorkomen, alleen met het gewicht wat ik toen had was die kans vrij klein.

11142717_1397897450532146_2545713_nEr moest wat veranderen, ik kon niet langer aan blijven komen. Het was niet eens zo dat ik stabiel op gewicht bleef, maar langzaam maar zeker kropen er nog kilo’s bij. Op het moment dat de weegschaal bij mij 107 kilo aangaf ging er nog zo’n knop om, “Shit, dit kan echt niet meer zo..!”. Gedachten als “Waar ben ik mee bezig geweest?!” en “Hoe ga ik dit veranderen?!” kwamen regelmatig naar boven.

Ik had wel eens een dieet geprobeerd, zonder succes, want het ‘gewone’ eten is zo lekker! Dus waarom minderen? Tja, had ik dat maar nooit gedacht… Ook een dieet met maaltijdvervangende shakes is wel eens voorbij gekomen. Je valt er snel van af en ja dat voelt goed. Maar zodra je stopt en weer ‘gewoon’ gaat eten vliegen de kilo’s er weer aan. Niet handig!

Elke vorm van ‘dieet’ zoals wij dat kennen (uit boeken, programma’s etc.) kan ik je afraden, tenzij je bereid bent het de rest van je leven te willen doen. De betekenis van het woord dieet is eigenlijk “dat wat je eet” en is geen methode om af te vallen. Dus ook al het eten wat je at voor je begon met afvallen was een dieet. Verander je dus jouw dieet (dat wat je eet) naar gezondere keuzes, dan gaat afvallen bijna vanzelf.

Neem de quote die hier staat serieus, ik ben nog steeds heel blij (en dankbaar) voor de keuze die ik 4 jaar geleden heb gemaakt. Die verandering heeft zoveel betekend en heeft zoveel gedaan.

Je levensstijl omgooien

SONY DSC

+- 107 kg

Grote kans dat daar iets mis mee is. Want één ding moet je goed begrijpen als je gewicht wilt kwijtraken: Alles wat je tot dat moment hebt gedaan moet anders én je moet het willen. Als je denkt ‘het moet!’, ga je het niet redden. Als je denkt ‘het hoort!’, ga je het niet redden. Jij moet jouw leven willen veranderen voor jezelf en niet omdat anderen vinden dat het moet of hoort. Je moet bijvoorbeeld denken “Dit ga ik doen en ik zal niet stoppen!” of “Ik ga mijn leven omgooien om gezonder te worden, het maakt niet uit wat er voor nodig is” of “Ik ben bereid mijn levensstijl te resetten en opnieuw te beginnen”, dan kom je er wel. Ondanks alle ups en downs die je ongetwijfeld tegen gaat komen.

In de video die ik onderaan de post heb geplaatst wordt verteld wat je zou “moeten denken” op het moment dat je besluit je leven om te gooien. Hij heeft het over ‘jezelf haten’. Nu klinkt dat wellicht wat hard, maar het is in essentie waar het wel op neer komt. Althans, ik had daar last van. Ik haatte het lijf waar ik in zat, maar hield wel zoveel van mijzelf dat het roer om moest en ik dat nu kan volhouden.

Het afvallen is niet makkelijk, dat zeker. Ook ik heb flinke tegenslagen gehad, soms lukt het afvallen gewoon niet en moet je op zoek naar iets wat er wel voor gaat zorgen dat je gaat afvallen. Rond zulke momenten kan het mij weinig meer schelen en laat ik de touwtjes vieren (lees: eet alles wat los en vast zit). Daar krijg ik later weer spijt van, daarvan ga ik weer eten en moet ik mijzelf uit deze neerwaartste spiraal halen om weer ‘back on track’ te komen en niet mijn resultaten te laten verdwijnen. Die knop wil dus soms wel eens terug ‘klikken’, maar gelukkig is dat de laatste tijd niet voor lang en kan ik er snel weer tegenaan. Jij bent tenslotte baas over jouw ‘knop’, dus zorg er voor dat die snel weer de goede kant op staat.

En dan?

Als die knop eenmaal om is moeten er dingen gaan veranderen. Maar wat? Ik had op dat moment geen enkele vorm van kennis over eten/sporten en de verhoudingen die dat moet hebben.

Het was wel duidelijk dat er gesport moest worden, maar dat alleen leek mij niet voldoende. Eerst maar eens de ongezonde (eet)gewoontes aanpassen. Dat betekende onder andere bij het boodschappen doen goed opletten wat er gekocht werd. Alles vers, geen chips, frites, chocolade en snoep meer in huis halen.

Want als je het niet in huis hebt, kan je het ook niet opeten.

100 kgOok sporten werd weer onderdeel van mijn leven, na drie jaar niet te hebben gesport was ik blij dat ik weer kon beginnen. De judo kwam als eerst en later jiujitsu. Totdat ik meer wilde en ging fitnessen als ondersteuning bij het afvallen en als ondersteuning voor de vechtsporten. Fitness is nu mijn derde sport en heeft heel veel gedaan omtrent vet verbranden en spieren opbouwen. Maar meer daarover in een ander deel.

In de volgende delen ga ik dieper in op voeding, sport en supplementen om aan te tonen hoe het mij is gelukt om 30 kilo af te vallen. Daarnaast geef ik ook aan wat ik ga doen om de laatste 10 kilo vet (tot 67 kilo lichaamsgewicht) ga verbranden en waar ik mijn kennis en inspiratie vandaan haal om de resultaten te verbeteren.

Inspiratie!

Ik zoek genoeg inspiratie om ervoor te zorgen dat ik deze levensstijl kan vasthouden en verbeteren. ObeseToBeast is een YouTuber die zelf heel zwaar is geweest (+160 kg) en heel veel is afgevallen. Hij vertelt in deze video hoe hij de knop heeft omgezet om te gaan afvallen. Hij geeft ook aan hoe je juist niet moet afvallen, maar hoe je het juist wel moet aanpakken. De video is wel in het Engels.

Volg mij

Op Instagram houd ik mijn complete fit-journey bij, van wat ik doe, wat ik eet en hoe mijn voortgang eruit ziet. Dus hop naar Instagram! Wie weet volg ik jou terug 🙂

Instagram

Ik wil jouw serie volgen!

Supertof! Wie weet kan ik jou inspireren met mijn verhaal. Wanneer je je rechts op de pagina inschrijft voor de blog-updates ben je altijd het snelst op de hoogte van een nieuwe blog. Ook op mijn Facebookpagina en Twitter ben je direct op de hoogte als ik een nieuwe blog heb gepublieerd. Zie ik je daar?

Lees hier deel 2!

Sandra

 

3 thoughts on “Hoe doe je het toch?! – Deel 1 – Mindset

  1. Wat geweldig Sandra en leuk om dit te lezen. Helemaal mee eens ook. Ik hoef niet te lijnen maar zo blijf ik wel op gewicht. Sporten doe ik te weinig (ik pak liever de fiets of ga wandelen), maar net als jij doe ik bewust mijn boodschappen (wat je niet in huis hebt kun je ook niet eten). En ik denk na bij wat ik eet. Af en toe weer wat aankomen is niet erg en heel normaal, bijv. in de vakantie of tijdens feestdagen. Zolang je daarna weer ‘normaal’ doet en je het niet door laat slaan is er niets aan de hand. Succes en ga zo door!

    1. Dankjewel Yvonne! Dat klinkt inderdaad hartstikke goed wat jij doet. Ik moet eerst nog mijn goede gewicht vinden en daarna is het een kwestie van vasthouden. Rond die tijd zal ik daar ook zeker over bloggen 🙂 Een levensstijl stopt namelijk nooit 😉

Vertel me, wat denk jij?