Spekkoek met pandan

2014-07-13 13.45.18

Ik wil al jaren eens een groene spekkoek maken, maar daarvoor heb ik wel Pandan nodig. Dat is wat de koek zo groen maakt en erg lekker smaakt. Nu zit er in Nieuwegein een nieuwe Toko en die hadden Pandan pasta!

Na wat research op het internet kwam ik erachter dat ik voor mijn recept 10ml pasta nodig had, een derde van het flesje. Maar om het te gebruiken moest ik wel mijn eerdere recept iets aanpassen. Geen koekkruiden, maar pandan pasta.

Ik heb het recept hieronder staan, succes! En houdt er rekening mee dat je lang in de keuken staat voor het klaar is 😉

Ingrediënten:
  • 500 gr. boter
  • 400 gr. basterd suiker wit
  • 250 gr. bloem
  • 10 eieren M
  • 2 theelepels citroen- of limoensap
  • 3 theelepels zout
  • 3 eetlepels koffiemelk
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 10 ml pandan pasta
  • 24cm ronde (of vierkante) bakvorm
Instructies:
  1. Scheidt de eieren en klop het eiwit stijf.
  2. In een andere kom doe je de boter met de helft van de suiker en de vanille suiker, klop dit luchtig.
  3. In een derde kom doe je de dooiers met de rest van de suiker kloppen.
  4. Doe nu het boter mengsel + de dooiers + geklopte eiwit door elkaar spatelen (niet mixen! dan mislukt de koek)
  5. Bloem, citroen- of limoensap, zout en koffiemelk erdoorheen spatelen.
  6. Verdeel het mengel nu over twee kommen.
  7. Doe in 1 van deze twee kommen de pandan pasta en spatel het er rustig doorheen.
  8. Verwarm de oven (hetelucht) voor op 180 graden en vet de bakvorm in met boter.
  9. Neem nu een eetlepel per bak voor het verdelen van de lagen en doe per keer 1-3 flinke eetlepels beslag in de vorm, de bodem moet precies bedekt zijn.
  10. Per laag zo’n 2-5 minuten in de oven (verschilt per oven! Let hier op!).
  11. Als de laag mooi bruin gebakken is, haal je de vorm eruit en plaats je een nieuwe laag van de andere smaak.
  12. Ga door met het wisselen van lagen totdat de vorm vol is (of je beslag op).
  13. Laat de koek na de laatste laag iets langer in de oven staan (5 min) en haal deze er nu uit.
  14. Laat de koek minimaal 10 minuten afkoelen in de vorm buiten de oven.
  15. Haal nu pas de koek uit de vorm en laat deze nog iets afkoelen voor deze aan te snijden.

Geniet! Het is erg lekker!

One thought on “Spekkoek met pandan

  1. Hoi Sandra, gisteravond jouw Spekkoek gemaakt.Voor mij de eerste keer dat ik een Spekkoek met Pandan maak. Wel heb ik de koek iets anders gebakken: het eerste laagje op 180 graden gebakken en de rest van de laagjes op de grillstand. Inmiddels heb ik de Spekkoek geproefd en het is even wennen aan de Pandan, maar wel lekker. Bedankt voor het delen van het recept. Groetjes Eveline

Vertel me, wat denk jij?