The force within me! Jedi kostuum maken.

Ik had nooit gedacht dat het mij zou lukken, om in anderhalve week tijd een jedi kostuum te maken. Maar aangezien ik maar anderhalve week tijd had voor we naar Elfia zouden gaan, moest ik wel 😉

Dus stap 1 was uitzoeken wat ik wilde maken, welke kleuren en welke stoffen ik moest hebben. Ging ik voor katoen, linnen, canvas of iets anders? Wol was sowieso geen optie, veels te warm! Ook al is dat wat ze in de films gebruiken.

Ik koos mijn basis kleuren aan de hand van afbeeldingen op Pinterest en ging naar De Stoffenkraam in Sliedrecht. Ik wilde niet online bestellen, omdat ik daar niet zou kunnen voelen hoe de stof was en hoe het zou vallen. In de winkel kon ik om advies vragen en dat hielp zeker. De kleuren die ik had gekozen matchen goed met elkaar en mijn keuze voor canvas werd bevestigd als goede keus. Ik heb meteen een stofschaar, extra spelden, vlieseline, kleermakerspotloodjes en patroonpapier gekocht. Klaar om aan de slag te gaan!

2014-04-08 15.49.57

Ik heb een aantal handleidingen gevonden om mijn eigen patronen te tekenen. Op die manier had ik een kostuum wat mijn lichaam perfect zou passen. Het was soms flink rekenen, opnieuw tekenen en papier passen voordat ik kon gaan knippen in de stof.

Hier kun je de handleidingen voor het jedi kostuum downloaden:
Handleiding voor de jas
Handleiding voor de tuniek (getailleerd)
Handleiding sjerpen en riem

Tijd om achter de naaimachine te kruipen!

2014-04-09 15.14.13

De tuniek was als eerste aan de beurt, hier zou ik het meeste werk aan hebben, omdat ik die wilde voeren. Dan had ik de mooiste afwerking. Al had ik het nog nooit gedaan… Des te groter de uitdaging!

2014-04-09 15.43.00

Hieronder zie je de voering erin zitten, de jas oogt nu veel meer als een jas. De mouwen zijn dikker en lijken wat gevuld.

2014-04-09 20.28.12

Na het maken van de jas, waren de riem en de sjerpen aan de beurt. Hier deed ik vlieseline in zodat het niet snel in elkaar zou zakken. De vlieseline die ik had kon ik er in strijken, nadat ik de eerste keer te snel had gestreken en dacht dat het niet werkte, werkte het de tweede keer wel. Ik had gewoon iets meer geduld nodig 😉

10010171_646336765441438_569470140603662801_o

Staat goed he 😉

2014-04-16 20.02.03

Nu is het tijd om de jas te gaan knippen. Ik had vier meter stof en dat paste net in de woonkamer, haha! Alleen was ik niet zo slim geweest met knippen, of ik had het niet goed uitgelegd, of ik had echt te weinig stof. Nadat ik had geknipt kwam ik erachter dat ik niet genoeg stof had voor een tweede mouw… Daarnaast had ik de capuchon in twee delen geknipt in plaats van één deel.

Er zat helaas niets anders op dan een nieuw stuk stof te bestellen. Gelukkig had De Stoffenkraam nog exact dezelfde stof liggen, fijn anders had ik geen jas voor het weekend! Vrijdag had ik de stof opgehaald zodat ik zaterdag, de dag voor Elfia, de gehele jas/robe kon maken.

2014-04-17 14.49.17 2014-04-19 16.43.46

Leuk uitzicht hoor, alleen na een paar uur ben je het een beetje zat 😉 De hele zaterdag heb ik aan de robe gewerkt. Totdat ik om middernacht eindelijk de strijkbout kon neerleggen en alles netjes klaar was voor de zondag!

2014-04-19 16.45.35

Het enige waar ik helaas écht geen tijd voor had was de onder tuniek. Onder de jas hoort nog een extra tuniek welke je onder de jas ziet zitten.

De dinsdag voor Elfia was er een heftig ongeval op de A28, waardoor ik niet naar huis kon. Na twee uur in de file te hebben gestaan kon ik omdraaien en terug naar mijn werk. Daar ben ik gebleven, Coen kwam naar mijn werk toe, hij kon ook niet naar huis. Dus hebben we pizza besteld en konden we om 9 uur eindelijk naar huis… Daar ging een hele middag aan tijd om te werken. Ach, dan maar zonder onder tuniek.

Het kostuum zelf ziet er verder super uit! De jas valt super en ook al heb ik geen nette laarzen, mijn motorlaarzen deden het voor nu prima. Goede laarzen komen vanzelf als ik mooie vind. Nu is Coen een klein beetje jaloers, maar weet wel dat ik zijn volgende kostuum kan maken voor hem. Hij wil dolgraag een Count Dooku kostuum. Dus nu ik dit kan, heb ik het volgende projectje alweer klaar liggen 😀

Hieronder zie je de foto’s die we met Elfia hebben genomen. Samen met Coen en Dimitri die uiteraard ook Jedi waren 😀

SONY DSCSONY DSCSONY DSC SONY DSC  SONY DSC

Nu heb ik eindelijk te tijd om weer te kunnen haken en mij met andere dingen bezig te houden. Alhoewel… Mei is een gigantisch drukke maand voor ons, we hebben een stapel afspraken rondom verjaardagen en met vrienden, daarnaast gaan we nog naar een concert van Within Temptation en een show van Guido Weijers. Ik ga beginnen met lesgeven van tuimeljudo en aan het einde van de maand is het tijd voor Keltfest, ook daarvoor moet ik nog genoeg doen aan mijn korset outfit…

Rust? Wat is dat?

 

 

One thought on “The force within me! Jedi kostuum maken.

Vertel me, wat denk jij?