Vakantie in Berlijn, een topweek!

banner reizen

In deze post vertel ik jou over mijn reis met mijn vriend naar Berlijn, ik waarschuw je vast: het is een lange post! De foto’s geven in elk geval een goede eerste indruk van de reis, zonder alles te lezen 😉 Maar als je er even voor gaat zitten met een lekker kopje koffie/thee/ander drankje, komt het helemaal goed. En wellicht doe je nog ideeën op voor jouw trip naar Berlijn.

DAG 1 – Maandag

De avond voordat wij vertrokken op zondag heb ik Snips te logeren gebracht bij de ouders van mijn vriend. Zij gaan de komende twee weken goed voor haar zorgen als wij vakantie vieren. Ik weet zeker dat ik haar ga missen! Maar die twee weken vakantie heb ik écht nodig.

Maandagochtend vroeg om 7 uur stond Van Bekkum op de stoep, degene die in onze vakantie de doucheruimte en wc gaat plaatsen 😀 Dus voordat wij weggingen naar Berlijn moest alles worden uitgelegd en werden alle spullen naar binnen gesleept. Wat resulteerde in een volle woonkamer en een redelijk volle slaapkamer. Nadat dit geregeld was konden wij met wat laatste boodschappen de weg op.

Na een zeven uur durende autorit kwamen we aan in Berlijn. Wij verbleven voor de tweede keer in het Andel’s Hotel. Dit was ons twee jaar geleden zo goed bevallen dat we dit jaar ervoor kozen om in hetzelfde hotel te slapen welke modern, comfortabel, netjes en schoon is. Pluspunten hier zijn: zeer vriendelijk personeel, gratis internet, gratis parkeren onder het hotel en gratis welness!

Om de vakantie goed in te luiden besloten we te gaan eten in een luxe ristorante van het hotel: Oscar’s. Daar waar Italiaans eten zeer goed wordt klaargemaakt én in goede hoeveelheid wordt geserveerd. Zeker voor herhaling vatbaar 🙂

Berlijn 29072013

DAG 2 – dinsdag

Als eerst hebben wij in Berlijn het Naturkundemuseum bezocht. Dit museum heeft bij binnenkomst een aantal reusachtige skeletten van dinosaurussen, geweldig om te zien! Verder zijn er diverse tentoonstellingen in het museum over dieren, planeten, edelstenen/mineralen en de natuur. Zeker een mooi en indrukwekkend museum om doorheen te lopen. Alleen stiekem toch jammer dat Knut (ijsbeer) er niet stond, deze staat tijdelijk in Nederland..

Die middag besloten we naar de Alexanderplatz te gaan, ons centrale punt waar we ook heerlijk kunnen winkelen. Zo gezegd, zo gedaan. We hebben prima gewinkeld die middag en een snelle hap gegeten bij een zelfbedieningsrestaurant in de Galeria Kaufhof.

Om de dag goed af te sluiten én om de eerste twee bonnetjes in te leveren voor een gratis drankje, ploften we neer in de Skybar van het hotel. Op de 14e verdieping kijk je uit over de stad, het klinkt misschien niet heel hoog, maar in Berlijn is het toch wel één van de hogere gebouwen. Voor ons een prima plek om even tot rust te komen na een drukke dag.

Berlijn 30072013

DAG 3 – Woensdag

Vandaag bezochten we het Computerspielemuseum. Als twee geeks/nerds, die het heerlijk vinden om te gamen en naar games te kijken, liepen we enthousiast door het museum. En wat is een computerspelmuseum zonder spellen? Juist, niks, en daarom stonden er heel veel spelcomputers en spelkasten waarop je veel diverse games kon spelen. Van de eerste SNES en ATARI tot Playstation3 en 3DS. Ook speelautomaten met Frogger, Donky Kong en Space Invaders waren erg gaaf om in actie te zien.

’s Middags bezochten we het Anne Frank Zentrum, even iets heel anders dan het Computerspielemuseum. Eerlijk gezegd zijn Coen en ik nog nooit in het Anne Frank Huis geweest in Amsterdam.. Dus dit was voor ons een eerste keer in zo’n dergelijk museum.

Ondanks het feit dat het op de derde verdieping zat (van een woonhuis, zo leek het), hebben we er toch een uur rondgelopen. Er is veel te lezen en te luisteren, maar ook redelijk veel te zien. Een aantal stukken waren te leen uit het Anne Frank Huis. Kortom indrukwekkend om te zien en voor ons een reden om op korte termijn naar het Anne Frank Huis te gaan.

We waren op dreef vandaag, na de twee musea gingen we naar het Sony Center op de Potsdamer Platz. Intussen hadden we behoorlijke honger en gingen we op het terras van de Corroboree zitten. Hier hadden we twee jaar geleden ook gegeten en dat beviel toen erg goed. We namen een voorgerecht en een hoofdgerecht en haalden daarna nog een frappuchino als toetje bij de Starbucks 😉

Om de dag helemaal goed af te sluiten zaten we heerlijk in de Skybar. Dit keer wat later dan de vorige dagen, dus hadden we de zonsondergang om naar te kijken.

Berlijn 31072013

DAG 4 – Donderdag

De Loxx miniatuurwelten waren vandaag aan de beurt, verstopt bovenin de Alexa shopping centre. Loxx deed mij denken aan Railz uit Rotterdam, ze hadden namelijk dezelfde achtergrond. Je neemt de grote stad waarin je bent gevestigd en maakt deze in het klein na.

Wij hebben er precies een uur rondgelopen, natuurlijk kan je er langer over doen, maar dan moet je telkens wachten op dag en nacht als je ergens staat. Want ook hier bij Loxx wordt het dag en nacht. Mét bijbehorend onweer zo af en toe. We herkenden niet heel veel onderdelen, maar de Zoo en de Alexa haalden we er snel uit. Net als de Fernsehturm en andere toeristische gebieden. Leuk om te zien, maar wel een klein beetje prijzig als je geen Berlin Welcome Card hebt.

Nadat we Loxx hadden gezien én de gehele Alexa hadden doorgelopen gingen we naar de Alexanderplatz, hier was het Berlin Lacht festival net begonnen. Er stonden behoorlijk wat kraampjes op het plein en overal waren artiesten bezig met een uitvoering of het nog opzetten van hun stand. Uiteraard stonden er ook genoeg kraampjes waar je bier en broodjes met worst kon krijgen, waar wij natuurlijk goed gebruik van hebben gemaakt 😉

Berlijn 01082013

DAG 5 – Vrijdag

Coen wilde heel graag de Berliner Unterwelten in. Daar konden we een Nederlandse tour volgen door de bunkers die in de Tweede Wereldoorlog zijn gebruikt om de bewoners van Gesundbrunnen in te laten schuilen tijdens de bombardementen. Ruim een uur hebben we met een 30 Nederlanders in de bunkers rondgelopen.

Het was er klein, vochtig en benauwd, precies zoals het 70 jaar geleden ook zou zijn geweest. We hebben er veel (ook nieuwe) informatie te horen gekregen en waren na afloop helemaal op. Maar wat was het indrukwekkend en gaaf om te zien! Helaas mochten we er geen foto’s maken i.v.m. eventuele neonazisme als de foto’s op internet zouden belanden…

Daarnaast was vandaag de start van het Berliner BierFestival! Dus daar waren wij present! Over 2,2 kilometer (1 mijl) stonden 330 brouwerijen uit 86 landen met meer dan 2100 soorten bier..! Om zo goedkoop mogelijk zoveel mogelijk bier te kunnen proeven koop je aan het begin van de tour een bierpulletje van 0,2l. Deze pul kan je bij elke kraam voor €1,50 vullen (sommigen vroegen €2,00) en dan heb je een niet al te grote hoeveelheid bier om te proeven. Natuurlijk moet je bij alcohol drinken genoeg eten, dus de broodjes met worst/steak/schnitzel waren hier volop te vinden én smaakten erg goed! Wij denken: de volgende keer weer 😉Berlijn 02082013

DAG 6 – Zaterdag2013-08-03 20.21.54

Om toch even een beetje rustig aan te gaan doen ploften we vandaag neer in de welness van het hotel. Eerst moesten we er op uit om voor mij een badpak te scoren (had ‘m niet meegenomen..) en daarna zochten we de whirlpool op. Ik geloof dat we hier anderhalf uur in hebben liggen dobberen en lekker dat het was 😉

Nadat we waren bijgekomen uit de whirlpool gingen we naar het Bierfestival (goh verassing 😉 ). Daar hebben we nog een redelijk deel van de middag rondgehangen voordat we teruggingen naar de Alexanderplatz om daar wat te eten.

DAG 7 – Zondag

Twee jaar geleden wilden we al heel graag naar Oraniënburg, daar ligt Kamp Sachsenhausen. Maar omdat we toen met de reistijd terug richting Nederland zaten hebben we het toen niet gedaan. Dus besloten we om het nu binnen deze vakantie in te plannen. Echter hadden we vanaf vandaag geen OV kaart meer en moesten we toch iets bedenken waarvoor we die kaart niet nodig hadden. Wat is dan een betere oplossing dan de auto te pakken naar Sachsenhausen 😉

Het is groot, ongelooflijk groot! Wij hadden daar allebei niet echt een beeld van, maar dat het zo groot was… Bij binnenkomst kom je eerst langs een museum, daar staan binnen diverse spullen tentoon gesteld die of te maken hadden met Sachsenhausen of daar daadwerkelijk waren gevonden. Heel erg indrukwekkend om te zien én om de verhalen erbij te lezen.

Na het museum gingen we het kamp zelf in,  daar hebben we ruim twee uur rondgelopen. We konden diverse (nagebouwde) barakken en andere gebouwen in. Ook daar waren diverse spullen te vinden die uit het kamp kwamen, samen met de verhalen van de diverse mensen waar die spullen van geweest waren of wisten wat het was.

We hebben er meer gezien dan ik hier kan omschrijven, één ding weet ik wel, ze zeggen dat Kamp Auschwitz nog indrukwekkender is dan dit kamp. Ik vond dit al een hele beleving, laat staan als wij een keer naar Auschwitz gaan… Ik was in elk geval een beetje aangedaan toen we daar weggingen, wat was dit indrukwekkend. Je kunt je echt niet voorstellen wat er zich binnen die muren moet hebben afgespeeld..

Nadat we terug waren in het hotel waren we wel toe aan een beetje ontspanning. Dus doken we de welness weer in. Heerlijk een uur dobberen in de whirlpool om daarna eens te bedenken wat we gingen eten. Het was intussen redelijk slecht weer buiten, dus weggaan had niet veel nut. We besloten om deze laatste avond in Oscar’s door te brengen. Hier namen we allebei het menu van de dag. En dat was me lekker! Ik vond het steeds jammer dat m’n bord leeg was 😉 We hadden als voorgerecht koude meloensoep met serranoham, als hoofdgerecht Casarecce met zalm in een limoen-tijmdressing en als nagerecht een koude salade van aardbei en sinaasappel met munt. Wauw, wat een diner en wat een top afsluiting van deze top week!

Berlijn 04082013

Dag 8 – maandag

Vandaag was de laatste dag Berlijn, dit hield in: uitchecken… Dus op tijd opstaan en de laatste spullen inpakken, douchen en opruimen. We moesten daarna snel naar het ontbijt, we hadden intussen nog een half uur om te mogen ontbijten, en daarna uitchecken.

We konden het toch niet laten om nog één keer naar de Alexanderplatz te gaan om daar te shoppen, dus hop in de auto en daar parkeren. Dat is daar trouwens behoorlijk goedkoop, €1,20 per uur! Je staat midden in de stad én in een parkeergarage direct onder de winkels, kunnen ze in Nederland nog wat van leren.

Uiteraard was het Berlin Lacht festival nog aan de gang, dus het was gezellig druk en best mooi weer. Eerst hebben we nogmaals heel Alexa doorgelopen en daarna tóch nog naar de Galeria Kaufhof. Wat een goed idee was: daar verkochten ze cups voor in je bier met Waldmeister smaak 😀 Wat je wellicht nog niet weet is dat ik gek ben op dingen met Waldmeister smaak (in Nederland heet het Lievevrouwebedstro) Ik had zondagavond in de Skybar voor het eerst Bier met Waldmeister smaak, heel apart en eigenlijk best wel lekker. Dus nu moet ik alleen ergens Berliner Kindl Weisse kopen om die cupjes in te gebruiken 😉

Vertel me, wat denk jij?